Friday, September 22, 2017

Hrana i gasovi u stomaku

//lalalaal
Nakon unošenja hrane, na primer pasulja, nema gasova. Posle toga počinje njihovo stvaranje i ispuštanje. Zatim se količina gasova smanjuje i vraća se na predhodni nivo sedam sati nakon obroka. Najveći proizvođači gasova su oligosaharidni šećeri, posebno rafinoze. Ovim oligosaharidima su najbogatije mahunarke. Zato su pasulj, grašak, boranija i soja najpoznatiji izazivači gasova. Pečeni pasulj povećava stvaranje gasova za dvadeset puta.U narodu , beli luk i đumbir su poznati kao lek protiv gasova . Njihovim dodavanjem hrani, koja je veliki gasotvorac, smiruje se bura u stomaku. Moguće je da odatle potiče dodavanje začina pasulju, kupusu i sličnoj hrani. Dejstvo ovih začina je i eksperimentalno potvrđeno. Može se izdvojiti hrana koja izaziva gasove.
  • Najveći izazivači gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlečni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktamaze), crni luk, soja i repa.
  • Umereni izazivači gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, šargarepa, celer, plavi patlidžan.
  • Slabi izazivači gasova : jaja, riba, meso, ulje, živina, pirinač.